CONTACTO

cofpas@gmail.com
@cofpas

jueves, 25 de marzo de 2010

Benito Aláez Corral: «Ye mui obviu'l proceder illegal del xulgáu»


Les Noticies
Fecha: 25/03/2010 a las 19:03:42


Benito Aláez Corral, profesor titular del Departamentu de Derechu Públicu de la Universidá d'Uviéu, apurre les sos primeres impresiones depués de conocer la sentencia del Xulgáu númberu 3 d'Uviéu emitida esti 22 de marzu, onde'l maxistráu Miguel Ángel Carbajo Domingo niega a Xurde Blanco'l derechu a espresase n'asturianu cola Alministración «pola so condición de funcionariu».


-¿Dictóse sentencia acordies col autu del Tribunal Constitucional (TC) o inoróse esi autu?

Na mio opinión, la sentencia del xulgáu nun ta acordies col autu del Tribunal Constitucional del 25 de febreru y inora'l mandatu del artículu 5.1 de la Llei Orgánica del Poder Xudicial qu'obliga a tolos xulgaos y tribunales a interpretar les lleis de conformidá cola Constitución y cola interpretación que diera d'éstes el Tribunal Constitucional en tou tipu de procesos.


-¿Con qué fundamentu se fai la sentencia?

-El xuez diz que'l TC nun entra nel análisis de la distinción ente funcionarios y ciudadanos, pero esa ye una distinción que'l propiu xuez yá había resuelto implícitamente nel planteamientu de la cuestión énte'l TC nun sentíu favorable al considerar a Xurde Blanco ciudadanu o considerar a los funcionarios en xeneral ciudadanos cuando xestionen los sos intereses personales frente a l'alministración na que trabayen. Delátenlu les sos propies palabres: nel planteamientu de la cuestión el xuez xustifica la relevancia de la so dulda de constitucionalidá en que tien qu'aplicar l'artículu 4.2 de la Llei del Bable pa decidir si estima la demanda de Xurde o non, y esi artículu ye l'aplicable a les comunicaciones de los ciudadanos cola alministración. Ello ye que la mayoría del plenu del TC que da por bona la relevancia d'aplicar esi artículu (como-y refierta'l maxistráu disidente Aragón Reyes nel so votu particular) considera que la cuestión d'inconstitucionalidá ta notoriamente infundada porque l'artículu 4.2 de la Llei del Bable nun implica la cooficialidá encubierta, y por tantu nun se vulnera l'artículu 3.2 de la Constitución Española nin l'Estatutu d'Autonomía del Principáu.

-Xurde Blanco anunció que diba recurrir la sentencia del Xulgáu númberu 3. ¿Qué posibilidaes considera que tien de ganar nesi recursu?

-Creo que tien munches posibilidaes de ganar el recursu porque ye mui obviu'l proceder illegal del xulgáu, que s'aparta de la so obligación d'atender a la doctrina constitucional dictada, amás en función de los sos propios actos y declaraciones nel procesu.

AUTU DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

SENTENCIA

No hay comentarios:

Publicar un comentario